Ljepote Crne Gore


Dobrodošli u Crnu Goru! Želimo Vam prijatan boravak, oči pune ljepote i scre ispunjeno ljubavi. 

U najkraćoj formi upoznajemo Vas sa crnogorskom prirodom, crnogorskim gradovima i nacionaljnim parkovima. 

Ukoljko zahvaljujući ovoj informaciji uzdahnete na Lovćenu, doživite novo prijateljstvo ili osjetite ljubav Boke, naša misija primarnog upoznanja je ispunjena.


 

1. Nacionalni park Durmitor - Žabljak (Crno jezero) - Kanjon Tare (Most na Tari)

 

Masiv Durmitora prestavljaju visoke planine, gdje više od 30 vrhova su preko 2.000 metara (najviši vrh je Bobotov kuk, 2522 metara). U cilju očuvanja jedinstvene prirode Durmitor sa kanjonom Tare proglašen je Nacionalnim parkom (1980 godine je unesen u spisak UNESCO prirodnih rezervata). 

 

Centar Nacionalnog parka Durmitora je planinsko mjesto Žabljak (na 1465 metara nadmorske visine) . To je najviši grad na Balkanu. Žabljak je zanimljiv za turiste u svim godišnjim dobima. 

 

Kanjon Tare u Crnoj Gori, dubine 1300 metara i duzine 82 km, je drugi po veličini u svijetu odmah posle kanjona rijeke Kolorado u SAD i najveci je u Evropi. Ako želite da pogledate  prirodne ljepote kanjona i vidite veličanstveni most koji povezuje obale ove divlje rijeke, morate preci preko njega ili da se spustite niz kanjon njegovim strmim brzacima. Čini se da je priroda stvorila ovaj dio samo za sebe. Dubina kanjona varira s vremena na vrijeme, mijenja pejzaž, dostižući dubinu od 1300 metara na mjestu zvanom Ćurovec.

 

Kanjon stvarne divlje prirode, kanjon rijeke Tare u 1977 godine bio je uključen u program UNESCO-aKanjon Tare privlači ljubitelje splavarenja iz cijelog svijeta. Rijeka, kanjon, priroda i rijetke biljke na obalama Tare neće ostaviti ravnodušnim nikoga.

 


 

2. Cetinje (stara prijestonica i manastir) - Nacionalni park Lovćen - Njeguši


Cetinje.

Istorijska i kulturna prijestonica Crne Gore, sjedište Mitropolita Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Cetinje se nalazi u dolini, koje je okružena planinama, u podnožju planine Lovćen. Osnovan je 1482.g. od strane kneza Ivana Crnojevića i postao je kolijevka crnogorske kulture i važan centar Srpske pravoslavne crkve. Zbog herojskog otpora od stalnih napada Otomanskog carstva Cetinje je dobio nadimak "Srpska Sparta".

 

Cetinjski manastir - Pravoslavni Manastir Rođenja Presvete Bogorodice u istorijskom glavnom gradu Cetinju. U manastiru su mošti Svetog Petra Cetinjskog, desnica  Jovana Krstitelja. Jedan od najcenjenijih svetinja hrišćanskog svijeta, saglasno Bibliji da je Jovan Krstitelj položio svoju desnu ruku na glavu Isusa Hrista na krštenju.

 

Lovćen.

Lovćen se nalazi u podnožju grada Kotora. Ovaj planinski vijenac igra važnu ulogu za crnogorce. Lovćen je simbol države i nacionalne ideologije. Lovćen je proglašen Nacionalnim parkom. Vrhovi su Štirovnik i Jezera gde je mauzolej Petra II Petrovica Njegoša. Petar II Petrović Njegoš je bio pijesnik, mislilac, filozof i državnik Crne Gore.
Lovćen obiluje vrijednim graditeljskim nasledjem, katunima i selima. Jedan od najvrednijih vijerskih spomenika je selo Njeguši, odakle dolaze preci porodice Njegoš.

 


 

3. Manastir Ostrog (čuveno sveto mjesto na Balkanu) - Skadarsko jezero


Manastir Ostrog.

Visoko u planinama, često skriven u oblacima, nalazi se manastir Ostrog - veličanstvena svetinja Crne Gore. Podignut je u XVII vijeku i u njemu su mošti Svetog Vasilija Ostroškog. Kako kazu Crnogorci: "Sveti Vasilije gleda na  naše živote i čeka kad ćemo se vratiti našim korijenima." Put od donjeg do gornjeg manastira neophodno je proći pješice, kao skromni hodočasnici. Stari monah će vam reći o istoriji manastira i svim čudima, koja se dešavaju ovdje. I siromašni i bogati, i pravoslavni, katolici i muslimani dolaze ovde iz cijelog svijeta, tražeći isceljenje za svoje tijelo i dušu. Ostrog - je mjesto gde se čuda dešavaju. 

 

Skadarsko jezero.

Najveće jezero na Balkanu. Njegova jedinstvenost i ljepota otkriva bogatu floru i faunu. Skadarsko jezero je značajno stanište vodenih ptica. Rijetke vrste kudravog pelikana, koji  je simbol ovog nacionalnog parka. U nekim mjestima dubina jezera je 60 m. Obala jezera  je živopisna i obiluje mnogim poluostrvima i močvarama. Ovo jezero je dom mnogih vrsta flore i faune. Skadarsko jezero ima mnogo kulturno-istorijskih spomenika, koji zauzimaju najveći dio ovog nacionalnog parka.
 


 

4. Nacionalni park Biogradska Gora (Biogradsko Jezero) - Kolašin – Kanjon Morače ( Manastir Morača)

 

Nacionalni park Biogradska Gora  je najstariji  rezervat u Crnoj Gori. Davne 1878 Princ Nikola je  cijenio ljepotu i jedinstvenost ovog mjesta i naredio da je očuvaju. Od tog vremena je Biogradska Gora kao zaštićena teritorija. U parku je jedna od rijetkih preostalih prašuma u Evropi. Starost nekih stabala dostiže hiljade godina, visine - 45 m, širine 1,5 m.

 

Biogradska gora poznata je po raznovrsnosti flore i faune: postoji više od 2.000 vrsta biljaka i 200 vrsta ptica. Pravo blago ovog mjesta je Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije od glečerskih jezera nacionalnog parka. Prozračnost vode je neobična, čak i na velikoj dubini mogu se vidjeti pastrmke, kojih ovdje ima mnogo. U ljeto temperatura vode ne prelazi preko 20 stepeni.

 

Kolašin - malo mjesto okruženo rijekama Tarom i Moračom. Turista u Kolašinu je uvijek dovoljno. Ljeti je udoban grad koji postaje popularno banjsko liječilište. Ski ture u Kolašinu popularne su tokom zimske sezone.

 

U planinama u blizini Kolašina nalazi se jedan od najstarijih manastira u Evropi - Manastir Morača, osnovan 1252. Pored njega je jedan od najstarijih hrišćanskih crkava u regionu - Crkva Uspenja Bogorodice, sagrađena 1252. On je jedan od najznačajnijih srednjovjekovnih spomenika  pravoslavaca na Balkanu. Manastir je poznat po svojim freskama. Do današnjeg dana su sačuvane freske sa likovima Bogorodice i Hrista i takodje 11 scena, koje ilustruju život proroka Ilije.


 

5. Manastir Piva - Pivsko jezero

 

Pivski manastir građen je u periodu od 1573 do 1586 na izvorima rijeke Pive. Područje oko Pivskog jezera samo po sebi je nevjerovatno. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice sagrađena je krajem XVI vijeka zahvaljujući naporima budućeg patrijarha Srpskog - Mitropolita Hercegovackog Savatija Sokolovića. Hram je u XVII vijeku naslikan freskama od strane nepoznatih grčkih majstora, a zatim majstorima čuvene  Bokeljske škole. Piva je jedinstveni srpski manastir, koji je osnovan za vrijeme turske okupacije.

 

U Pivskom manastiru se čuvaju  mošti Svetog kralja Uroša, mošti Svetog Grigorija prosvetitelja,  mošti  Svetog Grigorija Bogoslova i mošti nepoznatih svetaca. Na kraju XX vijeka sa manastirom se desio jedinstven događaj - zbog gradnje hidrocentrale na rijeci Pivi i zbog rizika od poplava cijeli hram je premješten sa svoje stare lokacije na novu. Proces izmještanja hrama trajao je više od jedne decenije - od 1970 do 1982. Hram je demontiran, preseljen po kamen 3 km i izgrađen u svom izvornom obliku.

 

U manastiru Piva i dalje se čuva dokumenat cara Aleksandra I, izdat  1816 i koji potvrdjuje  godišnju pomoć manastiru Pivi od Carske Rusije, koja je trajala sve do revolucije 1917. Iz godine u godinu za manastir raste interesovanje među gostima iz Rusije i drugih evropskih zemalja, koji pored samog manastira su očarani i ljepotom Pivskog kraja. 


 

6. Boko Kotorska (Kotor, Perast, Risan, Herceg Novi)

 

Stari grad Kotor se smatra jednim od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradskih centara na Jadranu. Kotor je pod zastitom UNESKO-a. Od 1420 do 1797 Kotor i njegova okolina bili su pod kontrolom Republike Venecije, i venecijanski uticaj ostaje dominantan u arhitekturi grada.

 

Perast kao i Risan dobio je ime po jednom od ilirskih plemena. U 1420 grad su zauzeli  venecijanci, i on se nalazio pod Venecijanskom republikom do njenog raspada 1797. U XVIII veku Petar I je poslao svoje najbolje studente ovdje da se obuče morskom zanatu kod čuvenog kapetana Marka Martinovića. 
Gospa od Škrpjela je možda jedinstveno vještačko ostrvo na  Jadranskom moru i nalazi se 115 metara na sjevero-istoku od ostrva Svetog Đorđa.

 

Risan je najstariji grad Boke Kotorske, osnovan je u III vijeku p.n.e., bio je kulturni centar pomorstva, trgovine u Ilirskoj državi. Sa dolaskom Rimljana gradske palate bile su izgrađene od najboljeg grčkog mermera i ukrašene veličanstvenim skulpturama i mozaicima. Među velikim brojem mozaika je jedinstvena mozaika u svijetu - mozaik Boga Hipnosa

 

Istorija Herceg - Novog je prilično dugačka. Arheološka iskopavanja pokazuju da je postojalo naselje jos iz antičkih vremena. Najpoznatije znamenitosti grada su: Morska tvrđava (Forte Mare), Sat kula, Krvava kula (turski Kanli Kula), sagrađena  za vrijeme turske okupacije, Pravoslavna Crkva Svetog Arhangela Mihajla na trgu Belavista. Takođe je poznat stari Manastir Savina  - muški  pravoslavni manastir. Godinom izgradnje prve crkve smatra se 1030 godina.


RENT-A-CAR - www.montenegrocar.com